Alles over sport logo

Financiële regelingen voor de jeugd

In Nederland zijn er diverse fondsen en regelingen voor kinderen en jongeren tot 18 jaar. Het kan ingewikkeld zijn om een passende regeling te vinden. Controleer daarom altijd zorgvuldig of de voorwaarden van een fonds of regeling aansluiten bij de behoeften en gegevens van de (potentiële) sporter.

Navigeer naar:

Jeugdfonds Sport & Cultuur


Het Jeugdfonds richt zich op kinderen en jongeren die opgroeien in gezinnen met weinig geld of geldzorgen. Het fonds betaalt voor deze kinderen het lesgeld of de contributie van een sport- en cultuurclub.

*Klap hieronder de balk uit voor informatie over de financiële regeling.

Er zijn verschillende manieren om een aanvraag te doen bij het Jeugdfonds. Als professional is het belangrijk om in te schatten of de ouder dit zelfstandig kan regelen, of dat jouw ondersteuning nodig is. In sommige gevallen kan ook een Meerkracht (voorheen intermediair), die al is aangesloten bij het Jeugdfonds, de aanvraag ondersteunen. Een Meerkracht is een professional die professioneel betrokken is bij de opvoeding of verzorging van een kind of gezin, zoals een jeugdhulpverlener, buurtsportcoach of een leerkracht. 

Een aanvraag via Kieseenclub.nl

Als een ouder de aanvraag zelfstandig kan regelen, kan dit via de website Kieseenclub.nl. Op basis van de gemeente of postcode van de sporter bepaalt het Jeugdfonds bij welke Meerkracht in de buurt het beste een aanvraag kan worden gedaan. Als een ouder een Meerkracht kent, kan hij/zij in het formulier aangeven dat de aanvraag aan deze Meerkracht gekoppeld mag worden. 

Wanneer er geen Meerkracht te vinden is in de gemeente van de aanvrager, adviseert Jeugdfonds om contact op te nemen met een van hun coördinatoren. Zij kijken dan samen naar een passende oplossing.

Helpen als Meerkracht

Wil je als professional een kind helpen, dan kun je je aanmelden als Meerkracht. Dan ben je de schakel tijdens het regelen van de ondersteuning en wordt je op de hoogte gebracht van alle lokale regels.

  • Contact zoeken met een lokaal fonds

    Je kunt als professional ook contact opnemen met lokale fondsen. Zij zullen de aanvraag behandelen volgens de spelregels die in de betreffende gemeente van toepassing zijn.

Gemeentelijke regeling

Een gemeente kan eigen richtlijnen hanteren voor een regeling, en deze regelingen kunnen in de loop van de tijd aangepast worden of verdwijnen. Het is daarom raadzaam om contact op te nemen met de gemeente waar de potentiële sporter woont voor actuele informatie, of de website van de gemeente te raadplegen. In de meeste gevallen worden gemeentelijke regelingen via DigiD geregeld.

  • Tip

    Voor gemeentes kan het handig zijn een aanvraag voor financiële ondersteuning aan te vragen bij de voorzieningenwijzer. Via de voorzieningenwijzer kunnen alle sport gerelateerde regelingen samen met andere minimaregelingen aangevraagd worden.

Sam& voor alle kinderen


Sam& voor alle kinderen is een samenwerkingsverband van Leergeld Nederland, Jeugdfonds Sport & Cultuur, Nationaal Fonds Kinderhulp en Stichting Jarige Job. Het is een digitaal loket waar ouders/verzorgers een aanvraag kunnen doen voor financiële ondersteuning.

*Klap hieronder de balk uit voor informatie over de financiële regeling

Bij Sam& voor alle kinderen kunnen naast sportlessen ook aanvragen worden gedaan voor schoolspullen, muziek en theater, uitjes of een verjaardagsbox. De aanvraag kan voor meerdere kinderen worden gedaan.

Een aanvraag dien je in via de website van Sam& voor alle kinderen. Het advies is om ruim 6 weken van tevoren een aanvraag te doen. Gemiddeld duurt de beoordeling van een aanvraag 2 weken tot 1 maand. Iemand die voor het eerst een aanvraag doet zal eerst een intake krijgen via een van de partners.

Nationaal Fonds Kinderhulp (vangnetregeling)


Wanneer een gemeentelijke ondersteuning of andere lokale voorziening niet toereikend is, kun je een aanvraag doen via het Nationaal Fonds Kinderhulp. Dit is mogelijk voor kinderen en jongeren tot 21 jaar. Deze voorziening wordt gezien als vangnet, maar kan alleen worden aangevraagd door een professional zoals een maatschappelijk werker, bewindvoerder, jeugdhulpverlener, verloskundige, docent, of consulent vanuit een wijkteam.

*Klap hieronder de balk uit voor informatie over de financiële regeling.

Het Nationale Fonds Kinderhulp hanteert geen harde inkomenseis. Meerdere factoren worden meegerekend bij het bepalen of een kind financiële ondersteuning nodig heeft. Het kan zijn dat een gezin in de bijstand leeft, maar ook kan het zijn dat iemand net bóven de armoedegrens verdient en daarmee toeslagen en voorzieningen misloopt waardoor diegene toch minder te besteden heeft dan iemand in de bijstand. Soms hebben ouders wel een baan, maar ook hoge ziektekosten of schulden die afbetaald moeten worden. Hierbij geldt vanuit het fonds: komt een kind door de financiële situatie iets tekort? En zijn er geen andere fondsen die kunnen ondersteunen? Dan kan het Nationaal Fonds Kinderhulp helpen.

Via de website van het Nationaal Fonds Kinderhulp kun je een aanvraag indienen. Hier vul je in voor wie hulp wordt gevraagd, welke hulp nodig is en wat de financiële en sociale motivatie is. Binnen 5 werkdagen geeft de organisatie een terugkoppeling op de aanvraag.