Alles over sport logo

Een sporthulpmiddel aanvragen

Je kunt een vergoeding voor een hulpmiddel aanvragen bij verschillende toegangspoorten. Welke optie het beste is, hangt af van de situatie van de sporter. De regels voor het aanvragen van een sporthulpmiddel kunnen per gemeente en instantie verschillen. Het is dan ook belangrijk om altijd vooraf te informeren bij de betreffende toegangspoort waar je een hulpmiddel wilt aanvragen.

Navigeer naar:

Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo)


De Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) helpt je om zo lang mogelijk zelfstandig thuis te wonen. Of je in aanmerking komt, hangt af van je zelfredzaamheid. De Wmo is er voor aanvragen voor sporthulpmiddelen zoals een sportrolstoel, runnersblades, een (vastframe)handbike, een sport-orthese of een sport-prothese.

Binnen jouw gemeente kun je ondersteuning aanvragen via een Wmo-loket of een sociaal wijkteam. Waar je terechtkunt en hoe het aanvragen werkt, verschilt per gemeente.

*Klap hieronder de balk uit voor informatie over de aanvraagprocedure.

Het aanvraagproces

Per gemeente wordt een aanvraag voor een sporthulpmiddel anders aangepakt. De informatie die je hier vindt zal een een indicatie geven van hoe een proces kan lopen. Informeer dan ook altijd voorafgaand bij de gemeente naar de regels, vereisten en aangesloten leveranciers van sportrolstoelen en/of handbikes.

Het aanvragen van een sporthulpmiddel kan via verschillende financieringsmogelijkheden:

  • Persoonsgebonden Budget (PGB): Een Persoonsgebonden Budget is een geldbedrag waar mee de aanvrager zelf zijn of haar eigen zorg kan inkopen. De overheid bepaalt hoeveel geld er wordt gegeven. Met dat geld kan de aanvrager zelf beslissen welke zorg nodig is en van wie de zorg komt. De aanvrager heeft keuzevrijheid.
  • Normale verstrekking: Bij een normale verstrekking bepaalt de gemeente waar de zorg vandaan komt en wat de aanvrager krijgt. De aanvrager hoeft dan niets te regelen, maar is volledig afhankelijk van de partij waar de vergoeding aangevraagd wordt.

(Extra Tip uit de praktijk) Niet elke gemeente werkt samen met vaste leveranciers voor sporthulpmiddelen. In dergelijke gevallen kun je zelf een offerte aanvragen bij een leverancier van sporthulpmiddelen en deze bij de gemeente indienen. Deze offerte geeft de gemeente een indicatie van de kosten van het gewenste hulpmiddel. Sommige gemeenten verstrekken vervolgens een persoonsgebonden budget (pgb) op basis van deze offerte, waarmee je het hulpmiddel zelf kunt aanschaffen. Het is belangrijk om vooraf met je Wmo-adviseur te bespreken of je in aanmerking komt voor een pgb en welke procedures je moet volgen.

Een gemiddeld proces verloopt als volgt:

  • Stap 1: Melding doen

Je kunt een melding digitaal doorgeven met je DigiD of wanneer een gemeente dit biedt, op papier. Zowel een begeleider, naaste, behandelaar of de sporter zelf kan een aanvraag doen.

  • Tips

    • Definieer duidelijk de zorgbehoefte en hulpvraag om het recht op vergoeding vast te stellen.
    • Verkrijg een medische verklaring van een revalidatiearts, huisarts, fysiotherapeut, of ergotherapeut. Benadruk de beoogde keuze voor een specifiek hulpmiddel en motiveer uitgebreid waarom dit de meest geschikte optie is.
    • Laat een professioneel gericht onderzoek uitvoeren, naast medisch of ergonomisch onderzoek, om het benodigde hulpmiddel te bepalen.
  • Stap 2: Contact met de gemeente

Binnen ongeveer zes weken na je melding neemt een medewerker van de gemeente contact met je op. Dit kan telefonisch of bij jou thuis. Samen bespreek je jouw situatie en kijk je naar mogelijke oplossingen.

  • Tips

    • Onderbouw hoe het aangevraagde hulpmiddel bijdraagt aan zelfredzaamheid en participatie. Stel concrete doelen, zoals het behoud van conditie en fysieke gezondheid, en motiveer waarom het gevraagde hulpmiddel hieraan bijdraagt.
    • Toon aan dat het hulpmiddel lange termijn verbeteringen en kostenvermindering in de toekomst mogelijk maakt. Investeer nu eventueel in een meer kostbaar hulpmiddel dat beter aansluit bij de behoeften van de aanvrager, om toekomstige zorgkosten te minimaliseren.
    • (Extra tip uit de praktijk) Vraag aan de sportclub waar de sporter met beperking sport of zij aan kunnen duiden dat de sporter langdurig zal participeren aan een sport.
  • Stap 3: Besluit over de aanvraag

Gemiddeld twee weken na het gesprek laat de gemeente je weten of je een sportvoorziening krijgt via de Wmo.

Let op: wachttijd bij drukte: Als er veel meldingen tegelijk zijn, kan het langer duren voordat je bericht krijgt van een gemeente. In vele gevallen neemt de gemeente dan contact met jou op.

Zorgverzekeringswet (Zvw)


Alle inwoners en werkenden in Nederland hebben recht op zorg uit het basispakket, zoals vastgelegd in de Zorgverzekeringswet (Zvw). Verzekerden met bewegingsproblemen kunnen, afhankelijk van de voorwaarden en de gekozen aanvullende verzekering, in aanmerking komen voor hulpmiddelen ter ondersteuning bij bewegen of handelen. De Zvw is er voor aanvragen voor lichaamsgebonden sporthulpmiddelen zoals protheses en ortheses.

In het basispakket van een zorgverzekeraar wordt altijd wettelijk vastgesteld wat zij vergoeden. Onzeker of een specifiek sporthulpmiddel vergoed wordt of ook binnen de polisvoorwaarden valt? Vraag het voor de zekerheid altijd na bij de zorgverzekeraar.

*Klap hieronder de balk uit voor informatie over de aanvraagprocedure.

Het aanvraagproces

Stap 1: Raadpleeg de website van de zorgverzekeraar waarbij de sporter met een handicap is verzekerd om te informeren welke hulpmiddelen vergoed kunnen worden. In veel gevallen geeft de zorgverzekeraar geen directe indicatie, omdat de vergoeding afhankelijk is van de specifieke zorgbehoefte en het type hulpmiddel dat nodig is.

Stap 2: Bezoek de website of neem contact op met de zorgverzekeraar om te informeren via welke procedure de aanvraag ingediend moet worden en of er een specifiek aanvraagformulier beschikbaar is. Sommige zorgverzekeraars vereisen een speciale machtiging voorafgaand aan de aanvraag. Bij het machtigingsformulier moeten een aantal documenten worden meegestuurd, namelijk:

  • De offerte van het hulpmiddel dat je wilt aanvragen
  • De verwijzing van een revalidatiearts of behandelend arts die een medische indicatie kan verstrekken

Na het indienen van de aanvraag ontvang je in de meeste gevallen binnen minimaal 10 werkdagen een terugkoppeling.

  • Tip

    Om in aanmerking te komen voor een extra prothese, moeten drie criteria worden vervuld:

    1. Er moet sprake zijn van een ernstige aandoening (zorgbehoefte).
    2. Het hulpmiddel moet langdurig gebruikt worden, niet tijdelijk.
    3. De verzekerde moet redelijkerwijs afhankelijk zijn van het hulpmiddel (adequaatheid) en voldoen aan de indicatiecriteria (doelmatigheid).

    Goede onderbouwing is essentieel: Het is belangrijk om een goed onderbouwde aanvraag in te dienen, bij voorkeur ondersteund door deskundigen, zoals een revalidatiearts. Hoe beter de onderbouwing, hoe groter de kans dat de aanvraag wordt goedgekeurd. Doorzetten is belangrijk, aangezien het verkrijgen van een vergoeding voor sporthulpmiddelen vaak tijd, energie en geduld vereist.

Uitvoeringsinstituut Werknemersverzekeringen (UWV)


Het Uitvoeringsinstituut Werknemersverzekeringen (UWV) biedt ondersteuning aan mensen met een ziekte of handicap die hulpmiddelen nodig hebben om hun werk of opleiding te kunnen uitvoeren. Deze hulpmiddelen kunnen via het UWV worden aangevraagd, zodat iedereen gelijke kansen heeft om deel te nemen aan het arbeidsproces of onderwijs.

Het UWV behandelt aanvragen voor sporthulpmiddelen, zoals een handbike, driewielfiets, loophulpmiddel of rolstoelkoppelstuk, mits deze gebruikt worden om naar werk of opleiding te komen.

*Klap hieronder de balk uit voor informatie over de aanvraagprocedure.

Het aanvraagproces

Stap 1: Informeer bij de gemeente of het UWV naar de regels, vereisten en aangesloten leveranciers van aangepaste fietsen of (koppel) handbikes.

In de meeste gevallen werken het UWV en veel gemeenten samen met specifieke leveranciers. Tenzij anders vermeld of afgesproken, kiest het UWV er vaak voor om een aangepaste fiets of (koppel) handbike in bruikleen te geven, wat betekent dat de sporter deze niet in bezit krijgt.

Stap 2: Vraag een kostenoverzicht aan bij een (aangesloten) leverancier en motiveer waarom de sporter de aangepaste fiets of (koppel) handbike nodig heeft.Dien de aanvraag in bij het UWV of de gemeente.

Is de aanvraag goedgekeurd? De sporter krijgt dan een aangepaste fiets of (koppel) handbike in bruikleen of kan deze ophalen bij de gekozen leverancier.

Wet langdurige zorg (Wlz)


Voor langdurige zorg zijn er andere mogelijkheden via de Wet langdurige zorg (Wlz). De Wlz biedt zorg aan mensen die levenslange intensieve zorg nodig hebben. Aanvragen voor sporthulpmiddelen komen echter slechts zelden voor binnen de Wlz. Je kunt bij de Wlz een aanvraag doen voor speciale hulpmiddelen, zoals een A-linker, die niet als algemeen gebruikelijke fietsen worden beschouwd.

Sporthulpmiddelen kunnen alleen via de Wlz worden aangevraagd als iemand is aangesloten bij een Wlz-zorginstelling. Sommige mobiliteitshulpmiddelen worden bovendien bepaald door het zorgkantoor.

Uniek Sporten (Vangnetregeling)


Uniek Sporten biedt de mogelijkheid om een sporthulpmiddel aanvraag te doen. Na goedkeuring kijken zij of vanuit de Wmo, Zorgverzekeringswet, Wet Langdurige Zorg, of UWV een vergoeding geregeld kan worden. Kan hier geen vergoeding geregeld worden, dan financiert Uniek Sporten 85% van het bedrag dat nodig is voor het sporthulpmiddel. Het overige bedrag (15%) kan zelf betaald worden als eigen bijdrage of opgehaald worden met Crowdfunding.

Onderhoudsopties


Het is belangrijk om een sporthulpmiddel goed te onderhouden en reparaties uit te laten voeren wanneer dat nodig is. Er zijn verschillende partijen die hierbij kunnen helpen.

*Klap hieronder de balk uit voor informatie over onderhoudsopties.

Leveranciers

Bijna alle leveranciers in Nederland bieden reparatie- en onderhoudsdiensten voor sporthulpmiddelen aan. Het is aan te raden om voor de aanschaf van een sporthulpmiddel de volgende punten te bespreken:

  1. Reparatie en onderhoud: Biedt de leverancier reparatie- en onderhoudsdiensten aan? Wat is het verwachte tijdsbestek voor deze diensten?
  2. Service op locatie: Kan de leverancier bij de sporter thuis of op de sportvereniging langskomen voor controles of reparaties?
  3. Kosten: Wat zijn de kosten per onderdeel voor een reparatie?
  4. Frequentie van controles: Hoe vaak moet de sporter met het gekozen sporthulpmiddel langs komen voor een controle?
  5. Inloopspreekuur: Heeft de leverancier een inloopspreekuur waar de sporter op een bepaalde dag met het hulpmiddel langs kan komen?
  6. Onderdelen bestellen: Kunnen er reserveonderdelen los besteld worden?

Elke leverancier heeft zijn eigen beleid omtrent reparaties en onderhoud. Door deze vragen te stellen, krijgt de sporter een duidelijk beeld van de snelheid en het gemak waarmee onderhoud en reparaties kunnen worden geregeld. Kijk voor meer informatie over leveranciers op de website van Vilans.

De fietsenmaker

Op zoek naar een snelle oplossing voor het repareren van banden van sportrolstoelen of onderdelen van aangepaste fietsen en handbikes? Een fietsenmaker heeft vaak dezelfde soort onderdelen en kan mogelijk reparaties uitvoeren. Houd er echter rekening mee dat fietsenmakers niet altijd bekend zijn met de specifieke onderdelen van sporthulpmiddelen. Bel daarom altijd vooraf om te controleren of de fietsenmaker de reparatie kan uitvoeren.

Bij verhuizen


Gaat de sporter verhuizen en heeft hij of zij een sporthulpmiddel? Dan zijn er bepaalde regels die de sporter moet volgen.

*Klap hieronder de balk uit voor informatie over sporthulpmiddelen en verhuizing.

Het convenant Meeverhuizen

Het convenant Meeverhuizen voorkomt dat sporters bij een verhuizing hun hulpmiddelen moeten inleveren en opnieuw moeten aanvragen bij de nieuwe gemeente. Deze regeling bestaat in Nederland sinds 2020.

Het convenant Meeverhuizen stelt dat sporters hun hulpmiddel kunnen blijven gebruiken, ongeacht hun verhuizing naar een andere gemeente. Dit betekent dat de sporter niet langer het hulpmiddel hoeft in te leveren en opnieuw een aanvraagtraject hoeft te doorlopen. Dit vermindert de administratieve belasting en zorgt ervoor dat sporters hun hulpmiddel zonder onderbreking kunnen blijven gebruiken.

Hoe werkt het in de praktijk?

  • Informeren van de gemeente: Bij verhuizing informeert de sporter de huidige en de nieuwe gemeente over de verhuizing en het gebruik van het hulpmiddel.
  • Overdracht van informatie: De gemeenten regelen onderling de overdracht van de benodigde informatie over het hulpmiddel.
  • Behouden van het hulpmiddel: De sporter mag het hulpmiddel blijven gebruiken tijdens en na de verhuizing, zonder onderbreking van de dienstverlening.
  • Aanpassing en ondersteuning: Indien nodig, wordt het hulpmiddel door de nieuwe gemeente aangepast aan de nieuwe woonsituatie van de sporter.

Meer informatie over het convenant Meeverhuizen, inclusief de benodigde documenten en stappen voor ondertekening, is te vinden op de website van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG). Hier kunnen gemeenten en sporters alle benodigde informatie vinden om een soepele overgang bij verhuizing te garanderen.