Alles over sport logo

Sportrolstoelen

Er zijn verschillende soorten sportrolstoelen, elk ontworpen met specifieke kenmerken om aan de eisen van diverse sporten te voldoen. Deze rolstoelen variëren aanzienlijk in hun ontwerp, afhankelijk van de sport waarvoor ze worden gebruikt, en ze onderscheiden zich door unieke specificaties zoals de positie van de wielen en de sterkte van het frame.

*Klap hieronder de balk uit voor informatie over de soorten sportrolstoelen.

Een sportrolstoel is een algemene term voor rolstoelen speciaal ontworpen voor sportactiviteiten, met kenmerken zoals lichtgewicht materialen en aanpasbare onderdelen zodat verschillende sporten uitgeprobeerd kunnen worden.

SoortenSpecificaties
BasketbalrolstoelOntworpen met een licht frame en schuin geplaatste wielen voor verhoogde stabiliteit, deze rolstoelen bieden snelheid en wendbaarheid die nodig zijn voor het basketbalspel.
TennisrolstoelDeze rolstoelen hebben een schuine wielstand voor extra stabiliteit en wendbaarheid op de tennisbaan, met anti-kantelbalken om snelle bewegingen te ondersteunen.
 
RugbyrolstoelRobuust en versterkt voor contact, met wielen die bescherming bieden tegen botsingen en optimale wendbaarheid voor het snelle spel van rolstoelrugby.
Atletiek rolstoel (wheeler)Aerodynamisch ontworpen voor snelheid op de baan, met een lichtgewicht frame en drie wielen om zo min mogelijk weerstand te bieden tijdens races.
Elektrische hockey rolstoelVoorzien van een krachtige motor en geoptimaliseerde bediening, deze rolstoel biedt wendbaarheid en precisie voor elektrisch rolstoelhockey.
Elektrische golfrolstoelSpeciaal ontworpen om op het golfterrein te rijden, met brede wielen voor stabiliteit en aanpassingen voor comfort en gemak tijdens het spelen van golf.
VoetbalschieterEen apparaat dat wordt gekoppeld aan een (elektrische) rolstoel en helpt bij het schieten van een voetbal. Dit apparaat wordt vaak gebruikt door mensen met een lichamelijke beperking om actief deel te nemen aan voetbalactiviteiten.
Badminton rolstoelEen badmintonrolstoel is ontworpen voor maximale wendbaarheid en stabiliteit tijdens snelle bewegingen en slagen op de baan. Met een lichtgewicht frame, speciale wielconfiguratie en aanpasbare onderdelen biedt deze rolstoel spelers een lage zitpositie voor betere balans en controle. Het ontwerp is gericht op comfort, ergonomie en duurzaamheid, essentieel voor intensief gebruik tijdens badmintonwedstrijden.

Aangepaste fietsen en handbikes

Aangepaste fietsen en handbikes komen in diverse vormen en worden aangepast aan de specifieke behoeften van de gebruiker. Aangepaste fietsen kunnen driewielig zijn voor stabiliteit, tandemfietsen voor begeleiding, of ligfietsen voor meer comfort en gewichtsverdeling. Ze bieden extra ondersteuning zoals verstelbare zadels en rugleuningen. Handbikes worden met de handen aangedreven en kunnen worden aangepast aan de kracht en mobiliteit van de gebruiker.

*Klap hieronder de balk uit voor informatie over aangepaste fietsen en handbikes.

SoortenSpecificaties
HandbikeEen fiets aangedreven door de armen, ontworpen voor mensen met een lichamelijke beperking om mobiliteit en sportieve activiteiten te bevorderen.
Vastframe handbikeDeze handbike heeft een vast frame dat zorgt voor meer stabiliteit en efficiëntie, ideaal voor races en lange afstanden.
Zit handbikeOntworpen om in een zittende positie te worden bereden, biedt comfort en controle voor zowel recreatieve als competitieve handbiking.
Kniel handbikeDeze handbike wordt bereden in een knielende positie, wat een aerodynamische houding mogelijk maakt en vaak gebruikt wordt door atleten.
Lig handbikeGebruikt in een liggende positie voor maximale aerodynamica en comfort, ideaal voor langeafstandsraces en triatlons.
Aankoppel unit handbikeEen handbike die kan worden aangekoppeld aan een reguliere rolstoel, waardoor de gebruiker eenvoudig kan switchen tussen rollen en fietsen.
Aangepaste fietsEen fiets speciaal ontworpen om tegemoet te komen aan de behoeften van mensen met lichamelijke beperkingen, met functies zoals extra stabiliteit, aanpassingen en ondersteuning.
Lage instapfietsDeze fiets heeft een verlaagd frame waardoor de instap gemakkelijker is, ideaal voor mensen met mobiliteitsproblemen of beperkte flexibiliteit.
Duo fietsEen tandemfiets waar twee mensen naast elkaar kunnen zitten, vaak gebruikt voor sociale interactie en om mensen met beperkingen te helpen bij het fietsen.
 
Driewiel fietsEen fiets met drie wielen die extra stabiliteit biedt, geschikt voor mensen die moeite hebben met balans houden op een traditionele fiets.
LigfietsEen fiets waarbij de berijder in een liggende positie zit, wat comfort en aerodynamica biedt, ideaal voor lange afstanden.
Driewiel ligfietsEen ligfiets met drie wielen voor extra stabiliteit en comfort, geschikt voor mensen die niet lang in rechtop zittende positie kunnen verkeren en ondersteuning nodig hebben tijdens het fietsen.
Trapper met crankEen speciaal ontworpen pedaal met een verstelbare cranklengte, aangepast voor mensen met beperkte kracht of bewegingsbereik in hun benen, waardoor efficiënter fietsen mogelijk wordt.
ROM-pedaalEen pedaal dat aangepast is om het bewegingsbereik (Range of Motion) te ondersteunen, ideaal voor mensen die revalideren of speciale behoeften hebben in hun beenbewegingen.
LoopfietsEen fiets zonder pedalen waarop de berijder zich voortbeweegt door te lopen of te steppen, vaak gebruikt door jonge kinderen om balans te leren voordat ze overgaan op een fiets met pedalen.
AlinkerEen innovatieve loopfiets met drie wielen en zonder pedalen, ontworpen voor mensen met mobiliteitsproblemen die actief en betrokken willen blijven

Speciale frames, zadels, ski’s, zeilmateriaal en Boccia goten

Voor sporten zoals Boccia, skiën, schaatsen, zeilen en paardrijden zijn er diverse aangepaste sporthulpmiddelen beschikbaar, vaak in verschillende maten en uitvoeringen.

*Klap hieronder de balk uit voor informatie over deze sporthulpmiddelen.

SoortenSpecificaties
FramerunnerEen driewielig frame met een zadel en stuur, dat mensen met mobiliteitsbeperkingen in staat stelt om te rennen en actief te blijven door middel van loopbewegingen.
Frame schaatserEen schaatsframe met extra ondersteuning dat mensen met mobiliteitsbeperkingen helpt om veilig te schaatsen, vaak voorzien van een stoel of ondersteunende beugel.
Aangepast zadelEen speciaal ontworpen zadel dat extra ondersteuning en comfort biedt voor ruiters met fysieke beperkingen, aangepast aan hun specifieke behoeften.
Aangepaste stijgbeugelStijgbeugels die zijn aangepast voor extra stabiliteit en ondersteuning, vaak met bredere voetplaten of speciale bevestigingen voor ruiters met beperkte mobiliteit.
 
Zit skiEen skisysteem waarbij de gebruiker zit in een stoel bevestigd aan een enkele ski, ontworpen voor mensen met een lichamelijke beperking om zelfstandig te kunnen skiën.
UniskiEen type zit ski waarbij de gebruiker op één ski zit, vaak met behulp van stokken met kleine ski’s voor balans en controle.
Langlauf zit skiEen zit ski speciaal ontworpen voor langlaufen, waarbij de gebruiker in een zittende positie is en gebruik maakt van langlaufstokken om zich voort te bewegen.
Aangepast materiaal bij kano’s, roei- en zeilboten (via Sailwise)Speciaal ontworpen aanpassingen voor kano’s, roeiboten en zeilboten die mensen met beperkingen in staat stellen om veilig en zelfstandig te varen.
Boccia gootEen hulpmiddel dat gebruikt wordt in boccia om de bal te rollen, vaak gebruikt door spelers met ernstige lichamelijke beperkingen die de bal niet zelf kunnen werpen.

Lichaamsgebonden sporthulpmiddelen

Lichaamsgebonden hulpmiddelen omvatten diverse hulpmiddelen die direct op het lichaam worden gedragen of bevestigd, zoals protheses en orthesen. Beide typen hulpmiddelen zijn essentieel voor het verbeteren van de mobiliteit en functionaliteit van mensen met fysieke beperkingen.

*Klap hieronder de balk uit voor informatie over lichaamsgebonden sporthulpmiddelen.

SoortenSpecificaties
Sportprothese (arm – hand – knie – been)Prothesen speciaal ontworpen voor sportactiviteiten, gemaakt van lichtgewicht en duurzame materialen, die mensen met amputaties in staat stellen actief deel te nemen aan verschillende sporten. Ze kunnen mechanische gewrichten bevatten die helpen bij het afremmen, of bionische gewrichten die elektronisch werken met een ingebouwde batterij en ondersteuning bieden bij bewegingscontrole.
Sportorthese (arm – hand – been)Ondersteunende braces die stabiliteit, compressie en bescherming bieden aan gewrichten en ledematen tijdens sportactiviteiten, vaak gebruikt door atleten met blessures of chronische aandoeningen.
ZwemvinSpeciale vinnen die aan de voeten worden bevestigd om zwemmers met mobiliteitsbeperkingen te helpen bij het zwemmen, door extra kracht en voortstuwing te bieden.
Orthopedische sportschoenenSchoenen met speciale aanpassingen die extra ondersteuning, demping en stabiliteit bieden, ontworpen om voet- en enkelproblemen te voorkomen of te verminderen tijdens sportactiviteiten.

Sporthulpmiddelen voor visuele/ auditieve beperking

Voor visueel beperkten zijn er bijvoorbeeld voelbare en hoorbare hulpmiddelen zoals aangepaste ballen met belletjes, geleidende lijnen op sportvelden, en tandemfietsen. Voor auditief beperkten zijn er hulpmiddelen zoals visuele signaleringssystemen, trilvesten voor communicatie tijdens teamsporten, en aangepaste hoorapparaten die beter bestand zijn tegen zweet en beweging.

*Klap hieronder de balk uit voor informatie over Sporthulpmiddelen voor visuele/ auditieve beperking.

SoortenSpecificaties
Elleboogbeschermers (goalball)Beschermende pads die gedragen worden tijdens goalball om de ellebogen te beschermen tegen blessures tijdens het duiken en glijden op de speelvloer.
Duofiets/tandemFietsen ontworpen voor twee personen, waarbij één persoon (vaak de voorste rijder) de fiets bestuurt en de andere persoon (bijvoorbeeld iemand met een visuele beperking) kan meefietsen, wat sociale interactie en gezamenlijke activiteit mogelijk maakt.
 
CommunicatiemiddelenApparaten zoals vibrerende of geluidssignalen, gebarentaal tolken, of braille displays die communicatie ondersteunen voor mensen met visuele of auditieve beperkingen tijdens sportactiviteiten.
Elektronische kijker bij sportschietenEen apparaat dat visuele informatie omzet in tactiele of auditieve feedback, waardoor mensen met een visuele beperking nauwkeurig kunnen richten en schieten in schietsporten.
Laservizier bij sportschietenEen vizier dat laserlicht gebruikt om een doel te markeren, wat schutters met een visuele beperking helpt om nauwkeuriger te richten en te schieten door gebruik te maken van andere zintuigen zoals gehoor of tast.

Sportmiddelen lenen

In Nederland bestaat de mogelijkheid om sporthulpmiddelen uit te testen door deze voor een bepaalde tijd te lenen via een gespecialiseerde partij. Dit stelt sporters in staat om te ervaren of een specifieke sport bij hen past. Op dit moment is de optie tot lenen echter alleen beschikbaar voor niet-lichaamsgebonden hulpmiddelen.

Bent u een partij in Nederland die sporthulpmiddelen uitleent en staat u nog niet in de onderstaande lijst? Neem dan contact met ons op!

*Klap hieronder de balk uit voor informatie over het lenen van sporthulpmiddelen.

Uniek Sporten Uitleen

Via de uitleenservice van Uniek Sporten kan een (potentiële) sporter gratis een sporthulpmiddel uitproberen voor maximaal 4 maanden. Deze uitleenservice wordt mogelijk gemaakt door Uniek Sporten en hun partner Welzorg. Naast de uitleenservice geeft Uniek Sporten ook advies over het sporthulpmiddel en het gebruik hiervan. Het hulpmiddel wordt ook meteen afgesteld op de wensen van de sporter. Tijdens de uitleenperiode is technische service en onderhoud beschikbaar.

De volgende sporthulpmiddelen zijn momenteel te leen via de Uniek Sporten Uitleen:

  • Aankoppelbare handbike: recreatief fietsen
  • Vastframe handbike: recreatief fietsen
  • Running frame: atletieksport
  • Allround Sportrolstoel: voor dans, tafeltennis, darts of schietsporten
  • Courtrolstoel: voor tennis, hockey, handbal en basketbal.