Alles over sport logo

Het sportaanbod in Nederland

Er zijn verschillende partijen die overzichten en informatie bieden over sportverenigingen, clubs en faciliteiten. Deze overzichten helpen bij het vinden van een geschikte sport en de bijbehorende sportaanbieder in de regio.

*Klap hieronder de balk uit voor informatie over het sportaanbod in Nederland.

De sportzoeker van Uniek Sporten

Op de website van Uniek Sporten kan met de sportzoeker naar een passende sport voor iemand zelf of voor een cliënt worden gezocht. Er kan een postcode of woonplaats worden ingevuld, het maximale aantal te reizen kilometers worden aangegeven, en een selectie van gewenste sporten worden gemaakt.

Bij onzekerheid over de sportkeuze kan altijd gebruik worden gemaakt van de Sportkeuzehulp. Door middel van verschillende vragen wordt uiteindelijk een ‘match’ gevonden. Voor een overzicht van alle sporten biedt Uniek Sporten een lijst met meer dan 135 verschillende soorten.

Gehandicaptensport Nederland

Op de website van Gehandicaptensport Nederland is een overzicht te vinden van verschillende verenigingen met een aangepast sportaanbod. Om hier een sport te vinden, worden eerst de provincie en daarna een sport geselecteerd. De filter genereert vervolgens een lijst van mogelijkheden in de desbetreffende provincie, samen met de contactgegevens van de verschillende verenigingen.

Naast de mogelijkheid tot het vinden van een vereniging met een aangepast sportaanbod, houdt Gehandicaptensport Nederland zich ook bezig met verschillende projecten, waaronder:

Ondersteuning bij het zoeken van de juiste sport

In Nederland zijn er diverse organisaties die ondersteuning bieden bij het vinden van een passende sport voor mensen met een beperking. Deze partijen bieden individuen en hun begeleiders ondersteuning bij het vinden van sportactiviteiten die aansluiten bij hun interesses en mogelijkheden, zodat iedereen de kans krijgt om actief en gezond te blijven.

*Klap hieronder de balk uit voor informatie over hulp bij het zoeken van de juiste sport.

Sportconsulenten

Een sportconsulent kijkt mee met een individu om een sport te vinden die bij diegene past. Ze kijken wat de individu leuk vindt of kan, en zoeken daarbij een passende activiteit. Wanneer iemand meer ondersteuning nodig heeft, kan een sportconsulent meekijken naar extra begeleiding, vervoer of hulpmiddelen. In sommige gevallen helpen zij mee met het vinden van een extra professional of ervaringsdeskundige.

Sportconsulenten helpen niet alleen sporters met vragen of behoeftes, maar helpen ook organisaties, verenigingen en gemeentes. Dit kan verschillen van het coachen van medewerkers bij organisaties en verenigingen met behulp van tips, tot aan het ondersteunen met cliëntondersteuning bij de gemeente tijdens een aanvraag voor sporthulpmiddelen of andere benodigdheden.

MEE NL

MEE NL is een vereniging bestaande uit 20 regionale organisaties verspreid door het hele land. Het doel van MEE NL is om van Nederland een nog inclusievere samenleving te maken. MEE richt zich op het aanbieden van consulenten en cliënten ondersteuning voor mensen met een beperking.

Vervolgstappen

Vanuit de sportkeuze op zoek naar een bijpassend hulpmiddel, vervoer of een financiële regeling? Kijk dan bij een van de onderstaande thema’s.